Це буквально ваш мозок на наркотиках

Якби вам довелося придумати круту візуалізацію людського мозку під психоделічними препаратами, вона могла б виглядати приблизно так.

Зображення походить з десятків знімків мозку, зроблених дослідниками з Медичної школи Вашингтонського університету в Сент-Луїсі, які давали псилоцибін, сполуку, що міститься в «чарівних грибах», учасникам дослідження перед тим, як відправити їх у функціональний МРТ-сканер.

Калейдоскопічний вихор кольорів, який вони зафіксували, по суті, є тепловою картою змін у мозку, де червоні, помаранчеві та жовті відтінки відображають значне відхилення від нормальних моделей активності. Синій і зелений відображають нормальну мозкову активність, яка відбувається в так званих функціональних мережах, нейронних комунікаційних шляхах, що з’єднують різні ділянки мозку.

Знімки, опубліковані у липні в журналі Nature, дають рідкісний погляд на дикий нейронний шторм, пов’язаний з препаратами, що змінюють свідомість. Дослідники кажуть, що вони можуть надати потенційну дорожню карту для розуміння того, як психоделічні сполуки, такі як псилоцибін, ЛСД і МДМА, можуть призвести до тривалого полегшення депресії, тривоги та інших розладів психічного здоров’я.

«Псилоцибін, на відміну від будь-якого іншого наркотику, який ми тестували, має такий потужний вплив на весь мозок, що було досить несподівано», – сказав доктор Ніко Досенбах, професор неврології у Вашингтонському університеті і старший автор дослідження. «Ми були шоковані, коли побачили розмір ефекту».

У дослідженні взяли участь семеро здорових дорослих, які отримували або разову дозу псилоцибіну, або плацебо у вигляді метилфенідату, генеричної версії стимулятора риталіну. Кожен учасник пройшов загалом 18 сканувань мозку, зроблених до, під час і після прийому першої дози.

Чотири учасники повернулися через шість місяців для додаткового приймання псилоцибіну.

Хоча сканування тих, хто отримував метилфенідат, показало різкі зміни в структурі мозкової активності, нейронні порушення серед тих, хто приймав псилоцибін, були втричі більшими, як показало дослідження.

Більша частина цих порушень відбулася в ділянках мозку, що відповідають за інтроспективне мислення, наприклад, мрії та пам’ять. Ці ділянки допомагають людині визначити своє «Я».

Можливо, ще більш дивовижними були сканування, зроблені через кілька днів і тижнів. Вони показали, що мозок тих, хто приймав псилоцибін, в основному повернувся до нормального стану, але залишилися невеликі і значні зміни, які свідчать про те, що вплив наркотику зберігався ще довго після того, як псилоцибін покинув організм людини.

Доктор Ян Рамакерс, професор психофармакології Маастрихтського університету в Нідерландах, який не брав участі в дослідженні, сказав, що сканування, яке показало, що препарат мав тривалий ефект, корелює з окремими свідченнями, які вказують на те, що переваги деяких психоделічних методів лікування не є постійними. «Лікування псилоцибіном, навіть якщо воно ефективне, не триває вічно, – сказав він. «У якийсь момент його потрібно повторити».

Доктор Джошуа Сігел, нейробіолог і провідний автор дослідження, сказав, що псилоцибін, схоже, порушує мережу стандартного режиму мозку, взаємопов’язаний набір областей, які зазвичай активні, коли мозок не зосереджений на чомусь конкретному. На противагу цьому, в учасників, які отримували метилфенідат, мережа режиму за замовчуванням залишалася стабільною.

«Активність у цих мережах стала набагато більш дезорганізованою, а межі між мережами по суті зникли», – сказав доктор Сігел.

Для пояснення цього явища він використав аналогію з синхронізованою хвилею на стадіоні. У звичайній повсякденній діяльності мільйони нейронів працюють синхронно, але коли психоделік на кшталт псилоцибіну омиває мозок, ці нейрони починають стріляти в хаотичній фюзеляді. «Це все одно, що тисячі вболівальників на стадіоні безладно піднімають руки», – сказав він.

Джейда Саялі, когнітивний нейробіолог з Центру досліджень психоделіки та свідомості Університету Джона Гопкінса, яка не брала участі в дослідженні, сказала, що була вражена зображеннями, які показали помітні зміни, коли учасників, які приймали псилоцибін, просили відповісти на прості запитання, що змушували їх зосередитися на тому, що відбувалося навколо них. Запитання, відомі в цій галузі як «заземлення», можуть ненадовго вивести учасників із психоделічної мрії.

У цьому випадку раптовий поштовх реальності відобразився на скануванні, яке показало короткочасне заспокоєння мозкової активності. «Це те, що ніколи не було показано раніше», – сказала вона.

Доктор Сігел сказала, що зашифрована активність мозку, швидше за все, є рушійною силою нейропластичності, здатності мозку формувати нові способи мислення, а також ознакою того, як психоделічна медицина може допомогти пацієнтам зламати деструктивні шаблони мислення. «Це майже робить вас іншою людиною, так би мовити», – сказав він.

Він та інші дослідники стверджують, що це дослідження підтверджує думку про те, що психоделічний досвід – інтенсивні візуалізації, викривлення часу і простору та відстороненість від себе – є невід’ємною частиною терапевтичного процесу. Хоча така гіпотеза може здатися самоочевидною, вона не є загальноприйнятою серед дослідників психоделіків, деякі з яких працюють над створенням нових сполук, що забезпечують переваги психоделічних препаратів без дезорієнтуючих ефектів.

Доктор Сігел вважає, що результати дослідження можуть також спростувати теорію деяких дослідників, які відводять велику роль ефекту плацебо, враховуючи, що значний відсоток учасників психоделічних досліджень традиційно повідомляють про поліпшення свого психічного здоров’я, попри те, що вони не отримували психоактивних препаратів.

«Можливість показати нейробіологічний механізм, який говорить, що це насправді впливає на мозок, надає більше аргументів на користь того, що це не просто ефект плацебо, – сказав він. «Це свідчить про те, що ці наркотики спричиняють довготривалі зміни в мозку».

 

По матеріалам:nytimes.com

 

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *